Recept: Bolonyai mártás - bolonyai spagetti (bolognai)

Egyszerű az elkészítése, uganúgy érdemes belőle többet elkészítni, mint a milánói szószból, mert sokoldalúan felhasználható, és segítségével bárnikor ízletes villám-ételt készíthetünk.


Hozzávalók:

40-50 dkg darált hús
1 nagy dobozos parpüré
2 mokkáskanál pirospaprika
1 -"- bors
2 közepes fagyma
1-2 gerezd fokhagyma
olaj, vagy zsír
só, ételízesítő
pici cukor
1 mokkáskanál oregánó, rozmaring, bazsalikom szárítva (vagy néhány ág zölden, aprítva)

A zsíradékon megdinsztelem a hagymát és fokhagymát, meghintem a paprikával és borssal, majd hozzáteszem a darálthúst, sózom, kevés ételízesítővel is fűszerezem, és összekeverve 10-15 percig párolom, szükség szerint kevés vizet is adok hozzá. Ezután teszem rá a kissé felhígított parpürét,  fűszereket és a kevés cukrot. Aléaposan összeforralom.

A milánóihoz hasonlóan, spagettivel, vagy makarónival tálalom, tetejét bőségesen meghntve reszelt sajttal.
Ez a mártás is használható más ételekhez is, kiváló pizza, vagy szendvicskrém. Főtt szárazbabot, kukoricát, vagy zöldbabot,  egyéb zöldségeket is adhatunk hozzá, érdemes előre elkészítve pár adagot tartani a fagyasztóban.
Jó étvágyat!

 

  • Értékelés:

12 hozzászólás eddig

- Luciferina
Luciferina
2009-01-29 10:23:18

Ha megkérhetnélek, "bolognai". Köszönöm.

- Karma
Karma
2009-01-29 11:00:20

És mit szól ehhez Spagi?

- zsuzsaanna
zsuzsaanna
2009-01-30 21:55:23

Esküszöm, Luciferina, padlót fogtam...azt hittem, létezik a velencei karnevál, de rádöbbentettél, hogy csak veneziai karnevál van, s bécsi szelet sincs, csak wieni szelet (így, i-vel):( bocs...
és nincs Majladnak 32 tornya, és a "turini lepel" merő nyelvtani szörnyedvény.
Jézusom, milánói makaróni sincs? Akkor eddig mit ettem ezen a néven...:( Mert minyimum az ékezetet el kellett volna hagynom. Ó én műveletlen, mit össze zabáltam!

- Luciferina
Luciferina
2009-01-30 22:07:55

Kedves padlót fogott Zsuzsaanna! Bolonyai caladnevű úrtól/hölgytől szerezted a receptet, vagy magad vagy az? Akkor bocsánat, de ha nem akkor felhívom a figyelmedet, hogy a magyar nyelvben nincs bolonyai, ha az olasz városról és gasztronómiai remekeiről van szó, csak bolognai. Az általad felsorolt példák, gondolom, humorosnak lettek szánva, csak az velük a probléma, hogy a régi magyar helyesírás ismeri és a jelen is elismeri, ellentétben a bolonyaival. Üdvözlettel, Luciferina, akinek pocsék a helyesírása, de a padlófogáshoz azért kicsit több kell neki.

- Luciferina
Luciferina
2009-01-30 22:08:30

jav: családnevű

- SZILASI-HORVÁTH
SZILASI-HORVÁTH
2009-01-31 00:30:04

itt zsuzsanna,alias kocsmáros.
miken tudtok ti kiakadni!!!!
(egyébként, én a mártásba szoktam önteni dobozos paradicsomlevet. Jó izt ad neki, mert fűszeres is, pikáns is)
és vajon melyikbe jár a gomba???? a bolognaiba vagy a milánóiba????
(ezen mindig jót szoktak nálam vitatkozni a vendégek, amikor "főznek")

- zsuzsaanna
zsuzsaanna
2009-01-31 02:29:24

Kedves Barátném, tudomásom szerint a "milanoiba" kell a gomba, és amellett füstölt cuccal készül (nem merem ékezettel írni, mert érdekesen diszkriminál egyes városokat ez a magyar nyelv, pl Párizs is létezik, nem Paris, de Bolonya nem...)

- Petya71
Petya71
2013-09-10 17:43:48

Sziasztok!

Kedves Zsuzsanna, köszi a receptet. Zseniális volt és megettem a bolonyait "ennel" és "ipszilonnal"

- gby
gby
2013-09-10 18:44:14

mi lehet ez vajon? merthogy ennek a bolognaihoz nem sok köze van, az hótziher.
ma éppen spaghetti alla bolognese volt itthon a spezialitá della casa. :)
a 40-50 deka deka darálthús az csakis marha lehet, pirospaprika egy csepp se kell bele, nemhogy egy egész kanálnyi.
ellenben babérlevél és balzsamecet igen.
a műanyag ételízesítőt meg felejtsük már el, akár a magyar akár az olasz konyhában. helyette normálisan befőzött húslevest használjunk.

- mura-fri
mura-fri
2013-09-10 19:10:20

gby
Emlegettem már, hogy az olaszoknál nincs olyan, hogy bolognai meg milánói! Ők ragut főznek, lassú tűzün, több órán keresztül. A hús fele marha, fele sertés és fokhagyma helyett zellerlevél. Piros porpaprikát nem használnak. Csak sajtot, sajttal.
Az unokanővérem ősi recept szerint főzi, az anyósától tanulta, aki 1900 körül született.

- gby
gby
2013-09-10 20:03:42

na igen. nem darálthúspörköltet főzünk, hanem ragut. nekem az eredeti recept szerint zeller és sárgarépa is kell bele a hagymával együtt.
de férfiasan bevallom, én azt nem szoktam bele rakni, csak zellerzöldet a végén a bazsalikommal együtt.
meg vörösbort és/vagy balzsamecetet ír.
ez a kell bele gomba, nem kell bele gomba is tetszett. meg hogy hasonlítja a milánóihoz. mintha hasonlítanának egymásra. :)
hagyjuk. nem tudom, honnan szedte a receptet, de valszeg evett valahol valamit, amire rávágták neki, hogy boloNYai, ő meg elhitte.

- Gruics Róbert
Gruics Róbert
2013-09-10 20:49:03

Hogyan lehetne megsutni egy pisis malacot?

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?