Recept: Milánói szósz - Milánói makaróni

A Milánói makaróni lelke is (csakúgy, mint a pizzának) a szósz. Egyszerű dolog megvásárolni, de sokkal olcsóbb és finomabb, ha házilag készítjük el, hiszen az olaszos jellegét adó szárított (vagy zöld) fűszerek olcsók, sok ételhez felhasználhatók, és eltarthatók.



20 dkg sonka, vagy gépsonka, vagy bacon
1 nagy hagyma
2 nagy dobozos sűrített paradicsom
30 dkg gomba
10 dkg szalonna,
1 kk paprika, bors, oregano, rozmaring
5 evőkanál cukor
só, ételízesítő
(a kész ételhez  1 csomag makaróni tészta
20-30 dkg sajt
só)

Az apróra kockákra vágott hagymát sárgás színig pirítom egy kanál zsíron v. olajon, majd hozzáadom az ugyancsak apróra vágott gombát. Rászórom a paprikát, majd egy-két keverés után hozzáadom az apróra  vágott sonkát. A  sűrített paradicsomot felhígítom kb. másfél dl vízzel, és ráöntöm. Hozzákeverem a fűszereket, sót, cukrot. Az egészet jól összeforralom. Ha túl híg lenne, kevés liszttel sűrítem. Még jobb, hogyha a sűrítéshez rizslisztet használunk. Ugye egyszerű?
Még ízletesebbé tehetjük, hogyha a szószhoz sárgarépát, zellert és gyökeret is használunk. Ezekből ízlés szerint lereszelünk nem túl sokat, és a gomba előtt adjuk a készülő mártáshoz.

Ez a mártás pizzákhoz, szendvicsekhez, egyéb ételekhez is felhasználható, érdemes egyszerre több adagot készíteni és lefagyasztani, hiszen váratlan vendég érkezésekor 20 perc alatt gyor és ízletes étel készíthető.

A milánói makarónihoz 1 csomag tésztát kifőzünk. A mártás nagy részével, és a sajt felével elkeverjük,  a maradékot a tészta tetejére öntjük, és meghintjük a többi reszelt sajttal. Sütőben, vagy mikróban átforrósítva tálaljuk.
Jó étvágyat!

 

  • Értékelés:

0 hozzászólás eddig

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?