Recept: Eredeti vadasmártás

Családunk egyik kedvence a vadas. Azért a mártást emelem ki, mert ez a lelke ennek a húsételnek, s bár vadból, vagy marhahúsból az igazi, gyakran készítem más húsokból is, a szósz kedvéért. Ha nem az előbbiekból készítem, pácolni nem is muszáj, bár jó, ha a húsok magukba szívják a páclé ízeit.




A sovány húst a szokásosnál vastagabbra szeletelem. A páchoz én sok sárgarépát és vöröshagymát használok, mert szeretjük, ha később a mártásban felhasználva érződik az íze, és a szósz a répától szép színt is kap. 1kg húshoz 4 db szép nagy sárgarépát, egy gyökeret, és két jókora fej hagynát felkatikázok, nem muszály túl vékonyra. A hússzeleteket véknyan megmustározom, tálba teszem. Kb. annyi vizet forralok, amennyi befedi majd a húsokat, és ebbe a vízbeannyi ecetet öntök, hogy enyhén savanyú legyen. Beleteszem a felkarikázott zöldségeket, 3-4 babérlevelet, borsot (én őrőltet szoktam) kevés koriándet és mustármagot, kicsit összefőzőm, és forrón a húsra öntöm. Sózni nem szabad, egyrészt azért, mert a húsok kivörösödnek.Ha meghült, másnapig hűtőben tartom.
Felhasználáskor kiszedem a húsokat, néhány füstöltszalonna csíkkal megspékelem. A Levet leöntöm a zöldségekről, és a húsokkal együtt egy kanál zsiradékon lábosba teszem, sózom, ételízesítőzöm, és kevés vízzel felöntve puhára párolom. Ha kész, a húst kiszedem, a visszamaradt zaftból eltávolítom a babérleveleket, és turmixgépben pépesítem. Eredetileg passzírozni szokták szűrőn keresztül, de így egyszerűbb, és az alapanyagok is teljes egészében benne maradnak, ízükkel együtt. A szószt visszateszem az edénybe. Két kanál kristálycukorból égetett cuktot készítek, kevés vizzel feloldva a mártásba öntöm. Kóstolás után mustárral, sóval utánfűszerezem, és 2 dl tejfölel és kanálnyi liszttel készített habarással behabarom. A szószba visszaszedem a hússzeleteket, és felrottyantom.
Zsemlegombóccal körítve az igazi, de makarónival, nokedlival, egyéb tésztafélékkel is fínom.
Az igazság az, hogy alapjában véve mi a vadasmártást szeretjük, ezt az édes-savanykás, pikáns szószt. Így készítettem már sertés, sőt csirke, és pulyka húsból is ezt az ételt, és nem kellett kiborítani. (Sőt, csirke-, vagy sertésmájjal is ízletes)
A zsemlegombócot egyszerűen készítem, én gyakorlatilag nokedli-tésztába kevés olajon pirított zsemle, vagy kenyérkockákat keverek, és ezt szaggatom lobogó sós vízbe evőkanállal. Apróra vagdalt petrezselymet is szoktam a tésztájába keverni.
Jó étvágyat! 

  • Értékelés:

2 hozzászólás eddig

- taén
taén
2010-11-19 17:55:05

Nem maradt ki a hozzávalók közül egy fél citrom héja? Szerintem a vadas-mártás nem valódi nélküle! Persze nem biztos, hogy mindenki szereti, de feltétlenül ajánlom kipróbálni így. Egyébként teljesen helyénvaló a recept. Köszönöm!

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?